Ungjazzmarkering

Fra Ungjazz til Ungjazzmarkering

Gunnar Mjaaland: Ungjazzfestival er en festival som skal vise frem morgendagens stjerner i norsk jazz!
Det urørte, de ennå ikke helt etablerte og oppdagede.
Ungjazzfestivalen skal være utstillingsvindu for ung, norsk jazz, av høy kvalitet.

Gunnar Mjaaland fikk, mot slutten av 1990-tallet, idéen til å etablere en festival for unge norsk jazztalenter og kalte den Ungjazz.
Han dro rundt på jazzfestivaler og hørte alle de unge, talentfulle, norske musikerne som Håkon Kornstad, Paal Nilssen-Love, Frode Nymo,
Håkon Mjaaset Johansen og Steinar Raknes. Gunnar mente dette var musikere for fremtiden, at de stod for noe helt spesielt, og at kvaliteten var så høy at det var på tide med en egen festival for disse unge, de som skulle bli store i morgen. Han ville være først ute. Gunnar siktet høyt, og da den første Ungjazzfestivalen ble arrangert i 1999, hadde han etablert kontakt med bl.a. Knitting Factory i New York, noe som resulterte i utvekslinger for flere av musikerne som spilte på festivalen. Gunnar var tro mot sine ambisjoner, og ville noe mer enn bare å vise frem, han ville bidra til utvikling. Strukturen på arrangementet var også ambisiøs. Det var konserter overalt, og folk skulle vandre fra konsert til konsert for å få med seg litt av alt. Det ble kun solgt dagspass og festivalpass, om natta var det DJ-er som spilte. Næringslivet i Ålesund var tungt inne. Ungjazz var en jazzfestival uten sidestykke i Norge, og ganske langt utenfor grensa også,
og de siste årene var Gunnar svært opptatt av å ekspandere og gjøre Ungjazz til en nordisk festival. Gunnar var leder for Ungjazz i 3 år. Da han døde i tidlig 2001 ble det gjennomført én festival uten han, men etter arrangementet i 2001, døde også Ungjazz Ålesund. Eller ble lagt i dvale.

Ungjazzmarkering nå:
I 2004 ble det etablert en ny jazzklubb i Ålesund: Jazzsirkelen. Den revitaliserte jazzmiljøet i byen, med høy frekvens på konserter
og et variert jazztilbud, der både unge og eldre musikere var representert. Interessen for jazz var igjen vekt til live i Ålesund, og i 2006 ble den første Ungjazz-markeringen arrangert.

Gunnars idé var for viktig til ikke å videreføres! Arrangementet kom til å bli noe mer beskjedent, men motivasjonen og ideologien var den samme:
Det er hos de unge at fremtida blir skapt. Det er de som eksperimenterer mest, det er der det finnes nye, søkende og utforskende stemmer, og Ungjazz skal vise dette frem! I år er det 6. året at Jazzsirkelen arrangerer Ungjazz, og det er Ungjazz sitt 10-års jubileum. Ungjazz har kommet for å bli.

Hvorfor Ungjazzmarkering?
Ungjazz er en viktig festival. Den er viktig fordi den favner et grunnleggende aspekt ved all utvikling, og festivalens eksistens er fundert på denne idéen. Gunnar Mjaaland ble motivert av en tendens i tiden, og viet all sin fritid til å arrangere en unik festival i byen.

Selv om unge norske jazzmusikere i dag vel ansett, er det ingen annen festival i landet som ivaretar deres interesse på samme måte som Gunnar gjorde, der det er denne gruppen som bokstavelig talt spiller hovedrollen. Ung, norsk jazz er fortsatt banebrytende og av høy kvalitet, det er på sin plass at de har en festival som er deres egen, en puristisk og ukommersiell festival som tør å ha headlinere som nesten ingen har hørt om, som speiler fremtidens jazz, ikke bare vårt land, men også ut over landets grenser.